Horčica či kečup? Poznáme víťaza!

Horčica či kečup? Poznáme víťaza!
7. januára 2019 BAJAN Wordpress

Horčica, kečup… kečup, horčica? Dilema, čo si dať k obľúbeným párkam, často nemá konca kraja. Iste ste sa už aj vy dokázali s partnerom za jedným stolom pohádať, ktorá omáčka je k čomu lepšia. Následne volíte kompromis a na tanier čapete aj kečup, aj horčicu. Prečítajte si článok a váhať medzi horčicou či kečupom už viac nebudete.  

Kečupové farbivo prekvapivo podporuje srdce

Chuťovo fádnym či tučným jedlám dodáva ten správny šmrnc buď mierne štipľavá horčica, alebo lahodne sladký kečup. Keďže je dnes trendy každú potravinu prelúskať do špiku kosti a prekopať jej pre a proti, nemožno nechať stranou ani dve najobľúbenejšie omáčky.

Keď sa pozrieme na zložku betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, tak jednoznačne vyhráva kečup. Tento silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály, pričom je dôležitý pre zrak, pokožku aj pre imunitný systém, sa v 100 g kečupu nachádza zhruba 500 IU (medzinárodných jednotiek) provitamínu A, v rovnakom množstve horčice len 70 IU. Kečup oproti horčici dominuje aj v obsahu lykopénu. Toto prírodné červené farbivo zo skupiny karotenoidov znižuje riziko srdcovo-cievnych a nádorových ochorení. Posilňuje imunitu, chráni pleť pred starnutím a znižuje cholesterol v krvi.

S horčicou sa báť nemusíte

Samozrejme, kečup nie je žiadna bio-superpotravina, v ktorej sa teraz máte všetci kúpať. Má totiž jeden háčik. Je ním strašidlo menom cukor. Rajčiny sú prirodzene sladké, zrelé majú v 100 g okolo 2,6 g cukru. Kečup má v porovnaní s čerstvými plodmi koncentrovanejší obsah všetkých živín, navyše pri výrobe sa doň cukor aj pridáva na zlepšenie chuti. Existujú aj kečupy bez pridaného cukru, tie však majú omnoho kyslejšiu chuť. V 100 g bežného kečupu je priemerne 22 g cukru, zatiaľ čo v rovnakom množstve horčice len chabých 0,9 g cukru. Z tohto pohľadu je teda horčica omnoho znesiteľnejšia. Aj napriek tomu nie je horčica ako horčica!

Semená Andromeda priamo spod Tatier

Horčica by sa mala vyrábať z horčicových semien, octu, soli, korenín a cukru. Okrem týchto prísad môže byť však umelo prifarbená a tiež chemicky konzervovaná, ako to výrobcom umožňuje potravinárska vyhláška. Tá naša horčica, či už to plnotučná alebo kremžská, sa vyrába výlučne z výberových regionálnych surovín, je nepasterizovaná, bez tepelnej úpravy a bez akýchkoľvek konzervačných látok. Vyrába sa s použitím 100 % prírodného kvaseného octu, pričom je počas celého procesu zachovaná naturálna nutričná hodnota.

Horčica je vášnivá ingrediencia, ktorá pozdvihne aj najjednoduchšie receptúry k labužníckemu nebu. O nič iný v tomto nie je ani kečup, ktorý ma milovníkov po celom svete. Teraz už viete sami z článku vydedukovať, aká omáčka vám prospeje viac, aká menej. Každopádne, v malom množstve ešte nikomu nič nezaškodilo, preto sa aj v tomto riaďte hlavne svojimi chuťovými bunkami. Život si obľúbenou omáčkou jednoducho treba okoreniť. Dobrú chuť!

Zdroj: zena.pluska.sk, fitastyl.sk, dtest.cz
Foto: istockphoto.com

0 Comments

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*